Efter sex TV-program med Sveriges Queen of country Jill Johnsson som programledare, och smått sensationella (och glädjande) tittarsiffror, är det min förhoppning att fler människor nu äntligen fått upp ögonen för den musik som jag, och många med mig, älskar. Nämligen country!

En musikform som länge fått ta ”stryk” för att den anses vara både (för) enkel och banal. Men efter att bl.a. Willie Nelsons klassiker ”Red headed stranger” fått tona ut i TV-rutan och den hemlöse musikanten Doug Seegers klivit rakt in i tusentals människors hjärtan med sin egen ”Going down to the river” så hoppas jag innerligt att countrymusiken i alla dess former ska få betydligt större plats både i folks hjärtan och (inte minst) i radion.

Normalt spelas det nämligen max en countrylåt om dagen i Sveriges samlade radiokanaler. Då oftast med nämnde Jill Johnsson eller Dolly Parton. Sen är det slut. Ett antal webb-radiokanaler med specialinriktning på country som t.ex. Countrykanalen (med eldsjälen Per Gyllingberg i studion) kämpar hårt för att nå fler lyssnare, och det jobbet är hedervärt på många sätt. Men det räcker liksom inte riktigt till. Nu har radioproducenterna och musikläggarna inom riksradion en verklig möjlighet att kunna bjuda på både mer och flera olika artister och band. Personligen skulle jag önska att det fanns minst en rikskanal som sände country music sju dagar i veckan hela året om. Intresset för musiken finns ju där. Det visar ju om inte annat den stora tittar-framgången för just Jills Veranda.

Men det behöver inte vara en Veranda för att det ska bli både bra musik och god stämning. Söderslätts Countryfestival och hela uppbygganden av festivalområdet, med flera scener och massor av band med olika inriktning på sin musik, gör i mina ögon och öron just den här festivalen till en av de som ligger i ”framkant” när det gäller att både ta tillvara intresset för countrymusik och dessutom samla detta i ett väldigt väl genomfört arrangemang för alla åldrar. Jag ser verkligen fram emot att få ställa mig på scenen i Ridhuset även det här året. Veranda eller Ridhus?! Strunt samma. Bjuds det på bra och själfull country så spelar spelplatsen ingen roll.

Avslutningsvis fem läckra och i mitt tycke högst lyssningsvärda låttips:

  • Trace Adkins – Ladies love country boys
  • Trace Adkins – Hell I could do that
  • Merle Haggard – Today I started loving you again
  • Vince Gill & Paul Franklin – Foolin’ Around
  • Vince Gill & Paul Franklin – The bottle let me down

Fler tips kommer!

Maskens låttips hittar ni samlade här: