Om festivalen

Inte bara musik

Festivalen är en musik och- aktivitetsfestival belägen i hjärtat av skånska Söderslätt, som till skillnad från många andra festivaler, är för hela familjen, i den lantliga andan.

2012 genomfördes den första, av vad som ska bli ett årligt återkommande evenemang. Premiäråret blev minst sagt en succé och år två, tre och fyra fortsatte i samma spår. Vi siktar givetvis framåt och satsar på att vårt 5-årsjubileum 2016 ska bli det bästa festivalåret någonsin!

Flicka som kastar lasso

Vi vill att barnen har en lika trevlig upplevelse som de vuxna, vårt mål är att skapa aktiviteter som ger minnen för livet och ett bemötande som känns tryggt och vänligt.

Söderslätts Countryfestival vill lyfta fram lokala näringsidkare, visa upp det lokala utbudet, visa på och utbilda inom ekologisk odling, närproducerat och hållbar utveckling. Vi vill ta ett socialt ansvar, engagera ungdomar och vara positiva förebilder. Vi är en liten aktör i globaliseringens tid men anser att det är viktigt att göra det vi kan, skapa en mötesplats där glädje kan frodas! Vi tror på att människor tillsammans kan skapa en bättre värld, om det så är vi här på Söderslätt, Skåne eller Sverige så måste alla ta sitt ansvar, från det lilla till det stora.

Abalone Dots

Vi vill ställa internationella artister tillsammans med svenska och lokala talanger på scen. Countryfestivalen är nischad men samtidigt erbjuder vi bredd, det vill säga: vi fångar upp allt som kan innefatta country och paketerar i ett inbjudande koncept. Mat, musik, western riding, bullriding, barnaktiviteter, linedance och mycket mer gör att evenemanget har en bredd som tilltalar många, vi slår sedan in paketet i ett country/western-tema och skapar vår nisch.

Vad vi vill erbjuda

Tack vare och på grund av teknikens utveckling kommunicerar vi mer och mer via prylar, mer och mer tid ägnas åt smartphones, datorer, sociala medier och den gamla klassiska TV:n ska fortfarande ha sin tid. Vi ägnar mer tid åt kommunikation via sociala medier än genom det personliga mötet, det mänskliga mötet, vi ligger i vars ett hörn i soffan med TV:n igång och laptopen på magen. Människor är skapade som sociala varelser vi behöver mötas i tid och rum, vi behöver umgås och träffa andra människor, vi behöver gå utan för dörren!

Bull riding

I Sverige har vi en förmåga att dela upp oss i ålderskategorier, runt om i världen umgås man och hittar på en massa roligheter tillsammans oavsett ålder. Många evenemang fördelar människor utefter ålder, nattklubb för de unga, teater eller konserter för de äldre, ingen festival värt namnet kan välkomna och ha något att erbjuda till alla åldersgrupper, till hela familjen, förutom Söderslätts Countryfestival – hela familjens countryfest!

Här finns något för alla, grymma artister på två scener, barnområde med en massa roligheter för ungarna, linedance för mormor/farmor och morfar/farfar, marknadsområde att strosa på, hästar, mat och dryck för varje smak. Vi erbjuder en bredd i vår nisch. Country är egentligen ett paraplybegrepp för många musikgenrer som, country, folk, bluegrass, americana, blues, rockabilly, singer-songwriters. Ja, alla ryms de där under. Men för oss är country inte bara musik, det är hela andan, det lantliga, genuina och familjära.

Par i cowboys

På Söderslätts Countryfestival kan man uppleva uppåt 20 livekonserter, dels med etablerade riktigt bra artister men man får också möjlighet att hitta nya spännande favoriter vars namn fortfarande är lite mindre känt och andra trevliga framföranden. Du är också delaktig i vårt arbete med att bidra till en levande landsbygd, stödjer det lokala föreningslivet och uppmärksammar det närproducerade.

Tänk inte på barnvakt, ta med hela familjen. Skippa ännu en kväll med laptopen på magen i soffan med TV:n i bakgrunden, umgås, träffa nya människor och upplev fantastisk musik, mat, dryck och massa annat tillsammans!

Syfte och Mål

  • Välkomna besökare till vår vackra del av landet som kallas Söderslätt.
  • Skapa ett evenemang för hela familjen som ger minnen för livet och skapar starkare sociala band och förståelse människor emellan.
  • Visa upp närodlat och ekologiskt framställda produkter.
  • Bjuda besökaren på en upplevelse utöver det vanliga.

Historia

En grå, regnig vardagskväll i november 2009 träffades två arbetskamrater på det lokala caféet i deras lilla hemby i Skåne. Båda två utleda av sitt enformiga tillsynes meningslösa kneg, de ständiga hoten om nedskärningar och den ökande arbetsbördan drev de båda relativt unga grabbarna snabbare mot en oundviklig vägg. Just denna kväll när vinden ven och inte en människa syntes till kändes den lilla byn fruktansvärt tom och hopplös.

Häst och vagn

Men de kunde förenas i sitt gemensamma intresse för musiken och kaffe också för den delen. Musiken blev en ljuspunkt som de kunde diskutera i timtal. Till historien hör också att en av dessa herrar kombinerade sitt kneg med studier, han ville bli eventkoordinator och jobba med levande musik.

Just den här kvällen när allting kändes lite mörkare föddes en vision. Visionen föddes ur denna tristess, den icke stimulerande och sovande omgivningen blev katalysatorn.

Det sedvanliga samtalsämnet musik ledde dem båda in på Farm-Aid, den årliga amerikanska konserten som arrangerades för att samla in pengar till ”family farmers” borta i det stora landet i väst. ”Något sånt borde man göra här” sa den ene. ”Dom verkar sluta upp mer i USA, göra saker tillsammans” sa den andre. ”Det behöver vi här” enades de båda om.

Efter hårt arbete, strävande och slit kunde man 2012 genomföra Söderslätts Countryfestival, en musik och aktivitetsfestival mitt ute i den skånska myllan!

Projektarbetet startades av Andrea Droca, Betty Holmberg och Jonas Lundh.