Hur sammanfattar man fem festivalupplagor i några stycken text? Det finns saker som är lättare, det kan vi vara överens om. Söderslätts Countryfestival har blivit ett sjävklart inslag i Anderslöv, i början på september varje år, och vår förhoppning är att festivalen har bjudit på en massa roliga minnen att ta med sig vidare i livet. Det har det definitivt gjort för oss arrangörer.

Fantastiska artister som Robert Wells, Hasse Andersson, Doug Seegers och Calaisa, för att nämna några, har besökt Sydslättens ridanläggning i Anderslöv och bjudit på oförglömlig underhållning. Men, festivalens mål har även varit bredare än så, och vi har även under åren satsat på ett aktivt marknadsområde, aktiviteter för barn, hästtävlingar och linedance, för att kunna leva upp till vårt motto ”Hela familjens countryfest!”.

Med en tår i ögat, är vi idag tvungna och meddela att 2016-års upplaga av Söderslätts Countryfestival dessvärre blev den sista. Vi vill passa på att tacka alla som varit involverade i festivalens genomförande, alla andra medverkande och inte minst alla er besökare som gjort det möjligt för festivalen att arrangeras i fem år! Nu går vi vidare till andra projekt och hoppas att september har något nytt och fräscht att erbjuda i framtiden.

Huvudanledningen till nedläggningen är att vi arrangörer inte längre finner det värt att lägga ner den tid som krävs för att arrangera ett så pass stort evenemang som Söderslätts Countryfestival har utvecklats till. Vi har under åren letat efter en tajt projektgrupp som tillsammans jobbar mot samma mål, men inte riktigt funnit vad vi sökt. För att framgångsrikt och under lång till kunna arrangera ett stort evenemang, anser vi även att det krävs en stark lokal förankring och inte minst ett stabilt och varaktigt stöd från kommunen, vilket vi upplevt har sjunkit med åren.

Vi arrangörer är de första att erkänna att vi begått en del misstag på vägen, men vi tycker ändå det är värt att påpeka vikten av att supporta lokala evenemang. Ibland har det tyvärr, från vissa håll, känts som att man hellre gör allt för att komma undan så billigt som möjligt i stället för att konsumera och på så sätt bidra till festivalens överlevnad – förutsatt att det är detta man önskar såklart. Rent ekonomiskt har festivalen ”gått ihop” varje år, men har inte varit i närheten av en kassako för ett fåtal personer. Vi kan glatt konstatera att det kostar en hel del att arrangera en så pass stor festival och man är helt beroende av en ansenlig mängd ideella timmar.

Vi lämnar er med dessa tankar och ber er att fundera en extra gång om det i framtiden dyker upp ett nytt taggat gäng som vill göra evenemang på ”hemmaplan”. Som avslutning vill vi åter igen tacka alla positiva krafter som hjälpt oss att arrangera fem fantastiska år av Söderslätts Countryfestival. Vi hoppas att ni hittar något nytt att engagera er i!