Hur skulle du beskriva sig själv, som både artist och person? Finns det några tydliga skillnader?

– Som artist (det känns faktiskt lite konstigt att tänka på sig själv i termer av ordet ”artist”) men jag tror inte att det är några stora skillnader. Kanske tar jag ut svängarna något mer när jag står på scenen, men jag försöker alltid vara mig själv. Jag tror inte att man kan lura publiken utan man måste ha hjärtat med i scenframträdandet för annars blir det bara yta utan riktigt innehåll.

Jag har förstått att musiken varit en stor del av ditt liv. Skulle du vilja berätta lite kort om din musikresa genom åren?

– Sa du kort?! Hur sammanfattar man över 5o år i ”musikens tjänst”. Nåja, jag gör ett försök. Det började när jag vara lite över 14 år med att jag fick ett trumset av min far. Sen har resan gått via trummis i ett Dixielandband, till trummis i popgruppen Gonks (på både tio-i-topp och Kvällstoppen), fyra år som sångare i dansband, sångare och frontman i soulbandet The Midnight Hour (med låtar av James Brown, Otis Redding m.fl.), fem år med Johnny’s Boogie Band (60-tals revival), vidare i Rock ‘n’ Roll Torpedoes (500 live-gig och 4 cd skivor i bagaget) och fram till dagens The Wild Bunch (nu inne på vårt 5:e år).

Vi spinner vidare på förgående fråga. Hur har din musikstil utvecklats genom åren och när kom countrymusiken in i bilden?

– Visst har min musikstil både ändrats och utvecklats, men ”stilar” som country och blues har hela tiden funnits med bland det jag lyssnat på. Det här är två genrer där känslan är viktig och i takt med att åren har gått har country kommit att betyda allt mer för mig. Det har kanske med åldern att göra (vad vet jag) men det finns en kraft inom countrymusiken som ger mig massor av inspiration både på scenen och i vardagslivet.

Jag vet att du nuförtiden, vilket man även kan läsa om i dina bloggposter, verkligen brinner för countrymusiken. Vad anser du saknas för att countrymusiken ska slå igenom på allvar i Sverige?

– Svår fråga. Men först och främst skulle det behöva spelas mycket (mycket, mycket) mer country, både ny och gammal, i radion. Och det på alla stationer och alla dagar i veckan. Ett specialprogram i veckan i SR gör varken till er från. Ibland känns det som om både radio och tidningar (och TV med) inte tar country riktigt på allvar. Ja, vi får lite av en ”töntstämpel”. Som om detta med bl. a. förekomsten av cowboyhattar, boots och färggranna skjortor skulle vara i vägen för seriös och bra musik. Och det skulle dessutom behövas ett antal klubbar som har country music live på programmet . Ett gäng sommarfestivaler är inte nog för att verkligen bredda intresset för den här musiken.

För närvarande spelar du med ditt band ”The Wild Bunch” och ni besöker i år oss för andra året i rad. Hur började ert samarbete?

– När jag efter 10 år bestämde mig för att avsluta projektet med Rock ‘n’ Roll Torpedoes kände jag att det (efter mer än 40 år) nu var dags för mig att göra en platta i mitt eget namn. I samband med att jag letade låtar till mitt s.k. debutalbum ”It’s about time” letade jag också musikanter som jag gärna ville spela country med. Både för deras musikaliska kvaliteter, men också för att jag ville jobba med ett band som bestod av musikanter som jag trivs (in i h-vete) bra tillsammans med.

Jag vet att det finns en speciell historia bakom smeknamnet ”Masken”. Skulle du vilja berätta hur du fick namnet en gång tiden?

– Nu väntar sig alla något ”kuligt och dramatiskt”. Men tyvärr så är det inte så. Jag var helt enkelt den i Gonks som kunde ”hålla masken” bäst när vi skulle förhandla gager. Och av någon anledning så blev detta karaktärsdrag ett vad vi kallar smeknamn som sen suttit i. Egentligen ganska så trist. Jag hade hellre haft ett fräckt artistnamn á la Jerry Williams (läckert) eller varför inte Joey Tempest (ett namn med karisma). När det var snack om att försöka släppa min andra cd (Wanted) i utlandet så hade jag själv på förslag Wolf Anderson – men då garvade hela bandet och skivbolaget ”läppen av sig”. Och nu är det (väl…) försent att hitta på något nytt och bra artistnamn. Eller…??

Vad är det som lockar med att komma till Anderslöv och spela på Söderslätts Countryfestival?

– Ni gör Sveriges bästa festival (och det säger jag utan att darra på rösten) med en fantastisk publik, fantastiska funktionärer och ett mycket brett, bra och spännande utbud av både musik, mat (i år dessutom från Lucy’s) och utställare. Mitt tips i år. Köp en cowboyhatt. Det finns alldeles för få sådan i Sverige.

Om vi får klappa oss själva på bröstet lite, så vet vi att du tidigare varit väldigt positiv till hur vi marknadsfört festivalen. Vad har vi lyckats med som andra missat och vad skulle vi kunna förbättra ytterligare?

– Allting kan som vanligt alltid göras lite bättre. Men ni är i grunden helt fenomenala på att driva hela ert festivalprojekt långsiktigt. Att hålla ”liv” i festivalen och intresset för densamma under en jättelång period kräver sina män och kvinnor. Och det här gör ni på ett fantastiskt sätt. Bl. a. via just er eminenta hemsida. Enligt mig ett föredöme för hela Skandinavien och dess andra countryfestivaler. Och (håll nu i er) det finns ingen festival i Sverige som fixar hela ”marknadspaketet” så bra som ni. Det härliga och spännande tänk som ni (unga, friska och starka) representerar skulle andra festivaler kunna lära sig massor av. Vad som eventuellt kan/ska förbättras kommer ni säkert på själva när det så småningom blir dags att utvärdera resultatet av era ansträngningar!

När vi frågade dig om du var intresserad av att blogga på vår webbplats, tvekade du aldrig att tacka ja. Vad har du för tankar kring dina blogginlägg och varför ska man läsa dem?

– När man skriver hoppas man alltid att någon ska vilja ta sig tid att läsa de rader man författat. Jag skriver ju om det jag älskar mest av allt – Countrymusik! Och jag försöker i mina texter att få folk att ta till sig mina tips om vilka låtar/artister de ska lyssna på, och i vissa fall också ta del av härliga och inspirerande videos. Att skriva om musik är svårt. Hur får man med ordens hjälp fram den passion man kan känna för en musikform, artist eller låt. Inte alltid det lättaste. Men jag hoppas att de som läser mina inlägg förstår att min passion för country är både stor och äkta.

Vad har du för förväntningar på din spelning och årets festival i allmänhet?

– Att det kommer mycket folk (gärna massor) och att nöjda och glada besökare hjälper till att sprida budskapet om er festival till alla och envar inför nästa år (för det blir väl en festival även 2015). Själv ska det bli ”sjukt roligt” att få kliva upp på scenen direkt efter Doug Seegers och visa att jag och The Wild Bunch är taggade till tusen och att vi, tillsammans med publiken, ska få taket att lyfta i Manegen den här kvällen.

Bonusfrågor

Hur har Skånes musikscen utvecklats under åren du själv varit igång?

– Tyvärr på fel håll. När jag började spela fanns det hur många klubbar och spelställen som helst. Numera finns det nästan inga ställen kvar att spela på. Livemusiken, speciellt genrer som blues, country och old time rock ‘n’ roll har det svårt just nu. Mycket svårt till och med. Men jag har inget ”recept” på hur en förändring ska kunna åstadkommas. Önskar att jag hade!

Vilken är världens bästa låt?

– Omöjligt att svara på. Det finns hur många bra låtar som helst. Och jag upptäcker nya varje dag. Min favoritartist (alla kategorier) och tillika husgud Delbert McClinton har gjort en uppsjö bra låtar. Den som har Spotify eller WIMP ska klicka in sig på honom och sen bara njuta. Av både svänget och de fina balladerna. Och lyssna noga på hans texter! Stundtals helt geniala.

Har du något speciellt du skulle vilja tipsa läsarna om?

– Er fantastiska festival…(he he he)! Den får de inte missa. Och sen ska de ta med sig några ”nya” också.

Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att countrymusiken får det erkännande (med tillhörande radioplay) den förtjänar. Tack vare Jill Johnson har vi i år kommit en liten bit på väg. Men Jill kan inte dra countrytåget helt själv. Men var finns de som kan åstadkomma ens en bråkdel av vad hon åstadkommit med bl.a. Jills Veranda. Jag håller tummarna för att det dyker upp några starkt lysande svenska countrystjärnor under 2014/2015.

”Maskens” bloggposter

Missa inte ”Maskens” intressanta bloggposter, som publiceras här på vår webbplats.

Ytterligare information