I tider som nu är det svårt att inte tänka på rapparen Petters ord ”Det går bra nu”. För det är precis så det känns när jag tänker på countryn i Sverige.

Inte bara att den här gångna veckan bjöd på att Emmylou Harris belönades med prestigefyllda Polarpriset, som första countryartisten någonsin. En viss överraskning för mig faktiskt, då jag trodde att antingen Willie Nelson eller Dolly Parton skulle belönas före just Harris. Dock är det kul att någon från genren belönas – oavsett vem det än är – och samtidigt kul att valet hyllats från flera håll av ”förståsigpåare”. Emmylous vinst kan såklart bidra lite till ett ökat countryintresse, men det är också ett bevis på att ”saker och ting börjar röra sig” (åter ett stycke raptext från Petter).

För Emmylous pris är inte en enstaka händelse som visar på ett ökat intresse för musiken vi älskar. Jill Johnsons program Jills veranda blev flerfaldig Kristallvinnare tidigare, och så populärt att det blir en ny säsong av det programmet. Ellen Sundberg gav nu i veckan ut sin nya skiva och DN hade henne på sin förstasida ihop med en helsidesrecension av skivan ”White Smoke & Pines”. Dessutom var det i månadsskiftet februar-mars Sverigepremiär för festivalen Country to Country där en rad storheter inom den mer popiga moderna Nashvillecountryn besökte Stockholm samt Oslo innan de fortsatte till England. Artisterna som uppträdde var Lady Antebellum, Luke Bryan, Florida Georgia Line, Jason Aldean, Brantley Gilbert, Kip Moore och Doug Seegers och mer traditionella Lee Ann Womack. Överlag en bra festival och även de mer rockigare artisterna gjorde bra shower – även om låtarna inte alltid är i min smak. Jag fick för tidningens räkning göra hela tre exklusiva intervjuer (vi var enda tidningen som fick intervjuer i samband med festivalen).

För egen del är det rätt hektiskt nu. Vår förenings senaste nummer av SCC-Nytt nådde våra medlemmar ut denna vecka, 48 sidor fullmatade med artiklar, exklusiva intervjuer, recensioner m.m. är färdigt för denna gång, om några månader är det dags att skicka ut en ny igen. Utöver det ansvarar vi för en turné med Nashvilleartisten Sarah Gayle Meech som landar i Sverige nu på onsdag. Hon ska spela på följande platser:

  • 19/3  Club Nuggets, Scandic Malmen, Stockholm
  • 21-22/3  Ultimate Country Cruise, Stockholm*
  • 26/3 Dalarnas Country Music Club Jam, Säterdalen, Säter*
  • 27/3 Pustervik, Göteborg
  • 28/3 SCC’s countryfest, Ingatorps bygdegård, Ingatorp*

* = med band, de andra två uppträder hon som duo ihop med gitarristen David Tanner.

Det blir en hel del jobb när hon och David Tanner är här, men samtidigt oerhört roligt att kunna åka runt lite och snacka country och göra reklam för vår förening. Kanske att vi kommer träffa på någon av er bloggläsare? Jag vill såklart särskilt rekommendera vår förenings årsfest i småländska Ingatorp. Utöver Sarah Gayle Meech med kompband Springhill Boys + David Tanner kommer rockabillygänget Jumpin’ Tom & the Amplifiers och de hälsar att de ska bjuda på ett rejält röj. Är ni intresserade av åka på detta arrangemang måste ni dock föranmäla er, och hur det går till kan ni se i kalendariet på www.smalandscountryclub.tk.

Ta hand om er så länge!

Marcus