The Refreshments

The Refreshments

  • Fredag
  • 21:30
  • Manegen

Det är knappast någon överdrift att påstå att The Refreshments sedan 1995 har varit svenska folkets mest pålitliga leverantörer av högenergisk ”rock” och ungefär lika mycket gungande ”roll”. Nu är de tillbaka med sitt trettonde album med eget material (femtonde om vi räknar med två julplattor med mestadels eget material). ”Straight Up” skulle kunna översättas till någonstans mellan ”ärlig” och ”rakt upp och ner”, och precis i den skärningspunkten hittar vi The Refreshments modell 2016.

Genom att åka land och rike runt och spela sin musik live kväll efter kväll har de metodiskt mejslat ut en rock’n’roll-kombination så otvivelaktig deras egen och så kompromisslöst svängig att de i över två decennier fått en stadigt växande publik att bugga loss, stampa takten med foten och höja volymen på bilstereon – ibland samtidigt.

Det började osannolikt nog på 80-talet. I en tid när synthpop och mjukmetall dominerade, insåg ett gäng tonåriga gävlebor att de gillade Chuck Berry, Rockpile och klassisk rock’n’roll mer än allt annat som visades på MTV och spelades på radion.

1989 bestämde de sig för att göra något åt saken, bildade The Refreshments och har efter över en halv miljon sålda skivor (varav tolv guld och två platina), en Grammisnominering och mer än 4 000 livespelningar förtjänat titeln som Sveriges hårdast arbetande och mest rotfasta rock’n’roll-band flera gånger om.

Samtidigt har de genom att kompa och spela ihop med turnerande brittiska rocklegender som Dave Edmunds, Billy Bremner, Mickey Jupp, Steve Gibbons, Albert Lee och Geraint Watkins skaffat sig ett internationellt rykte som ett av Europas tätaste band.

På senaste plattan, “Straight Up”, är sju av tolv låtar skrivna av låtskrivardynamon och sångaren, Joakim Arnell, som dessutom är bandets basist och tillsammans med trummisen Mats Forsberg utgör den gungande svängmaskin som ger bandet dess karaktäristiska driv.

The Refreshments är:

  • Joakim Arnell – Sång & elbas
  • Johan J.B. Blohm – Piano & sång
  • Mats Forsberg – Trummor
  • Jonas Göransson – Gitarr

Youtube

Relaterat

alla andra artister