Pedalens Pågar

Pedalens Pågar

  • Fredag
  • 23:15
  • Manegen

Pedalens Pågar är kompbandet som för Kal P. Dals arv vidare. Den legendariska skånska ikonen Kal P. Dal eller Carl Göran Ljunggren bildade, i samband med att hans musikkarriär började ta fart på allvar 1975, kompgruppen Pågarna anförd av hans nära vän Janne Knuda. Dem spelade rockmusik med sång på skånska, som ofta var tolkningar av andra artisters låtar exempelvis Rolling Stones, Bob Dylan och Carl Perkins, men även många egna låtar. Texterna var oftast sarkastiska och präglade av svart humor.

Kal P. Dal gick tragiskt bort redan 1985, men hans arv och musik lever vidare. Skånetrafiken har uppkallat ett av sina pågatåg efter honom, och i Arlöv har en gata döpts till Kal P. Dals Gata. I Malmö spelas musikalen om hans liv för slutsålda hus.

Bandet består idag av Janne Knuda, som är bassist och startade på 70-talet i Lund tillsammans med Hugh Cornwell och Johnny Sox, som sedermera blev Stranglers. Efter ett år i England blev hemlängtan för stor och Janne åkte tillbaka till Lund där han på nytt träffade Kalle och planerna på ett band tog åter fart. Sedan dess var Janne Kalles vän och vapendragare fram till hans bortgång 1985. Det tog ett år innan spelglädjen åter infann sig, men då startades Pedalens Pågar och på den vägen är det.

Övriga medlemmar i bandet är Jan Morge som 1979 började spela med Kal P. Dal och följde honom till slutet. Morge var även med och bildade Pedalens Pågar. Senare har även Niclas Andersson, på trummor, och Lars Lindskoug, sångare, anslutit.

För Pedalens Pågar blir det andra besöket i Anderslöv på Söderslätts Countryfestival, första var 2014, och förhoppningsvis får vi ännu en gång se Janne Knuda köra en låt iförd cowboyhatt!

Youtube

Relaterat

alla andra artister