Hep Stars

The Hep Stars

  • Lördag
  • 21:30
  • Manegen

The Hep Stars är gruppen som slog igenom som superstjärnor över hela världen på 60-talet och även gruppen där ABBAs Benny Andersson slog igenom. Gruppen, med Svenne Hedlund i spetsen, har bjudit på oförglömliga hits som ”Farmer John”, ”Wedding”, ”Sunny Girl” och ”Cadillac”, men är man country? Kanske. Men oavsett intar man Manegen på Söderslätts Countryfestival 2015 och det är vi mycket glada för!

Det var under 60-talet som gruppen slog igenom och det rejält. Enligt dåtida pressrapporter stod The Hep Stars för hela 10 procent av Sveriges skivförsäljning år 1966.

The Hep Stars bildades 1963 av basisten Lennart Hegland och trummisen Christer Pettersson. De knöt även organisten Hans Östlund till sig och så småningom även Janne Frisk på gitarr och sång. På hösten samma år kom de trea i en orkestertävling i Bromma.

1964 hade de en spelning på Rörstrands ungdomsgård, men var för tillfället en man kort då Janne var på turné i Norrland med dragspelaren Erik Frank. Det var här Svenne Hedlund dök upp helt oförberedd och räddade spelningen. Resultatet blev att Svenne lämnade Clifftones för Hep Stars.

Åke Gerhard, låtskrivare och ägare av skivbolaget Olga blev deras manager och ordnade en folkparksturné samma sommar. The Hep Stars släppte sin första singelskiva Kana Kapila med ”I Got A Woman” på B-sidan. Hans Östlund lämnade bandet samma år och ersattes av Benny Andersson från Elverkets Spelmans-lag (senare medlem i ABBA).

I januari 1965 blev The Hep Stars en heltidssysselsättning för bandmedlemmarna. Den 13 april 1965 gick låten ”Cadillac” in på 9:e plats på Kvällstoppen, där den låg i 14 veckor och som bäst på plats nummer 1. En vecka senare fick Hep Stars ännu en låt med på listan, ”A tribute to Buddy Holly”, på 15:e plats och för tredje veckan i rad ytterligare en låt, ”Farmer John”. Den klev rätt in på 10:e plats den 27 april 1965. Det ofattbara var att dessa tre låtar samtidigt låg på tio i topp. Kanske var det deras framträdande i TV i musikprogrammet ”Drop In” den 23 mars som banade väg för det snabba genombrottet.

Deras spektakulära TV-framträdande i programmet ”Drop In” med låten ”Cadillac” den 23 mars 1965 banade väg för det efterlängtade genombrottet. Cadillac röstades in på Tio i Topplistans första plats. Farmer John gick in på fjärdeplats och A tribute to Buddy Holly som redan tidigare legat på listan flyttade upp till en åttondeplats.

Förra året var The Hep Stars, fortfarande med Svenne Hedlund i spetsen, ute på 50-års jubileumsturné och fyllde konserthallar i hela riket, ett tecken på att deras populäritet fortfarande är mycket stor.

Youtube

Relaterat

alla andra artister