David Ritschard & Krokodiltårarna

David Ritschard & Krokodiltårarna

  • Lördag
  • 18:45
  • Saloonen

Skivaktuella David Ritschard har de senaste åren knappast vilat på årorna. Från bluegrassfestivaler i alperna till Folkets Park i Malmö. Från gudsförgätna syltor söder om Slussen till SVT:s studio i Umeå har han fört ett herrans liv med sånger om kärlekens och arbetets vedermödor. Tidigare främst som sångare, låtskrivare och frontman i bandet Spinning Jennies som hunnit ge ut inte mindre än fyra album med bluegrass på svenska. Nu som soloartist tillsammans med den dynamiska supergruppen ”Krokodiltårarna”.

Solodebuten ”Simmar För Livet” släpptes digitalt samt på 10 tums vinyl i april i detta år i samarbete med Rootsy/Warner, och reaktionerna har ej låtit vänta på sig. Skivsläppet uppmärksammades tidigt av DN Kultur, och från musikpressen kan man bland annat hitta följande omdömen:

”…skivan ”Simmar för livet” är så honky tonk den kan bli. Som nämnt är alla de fem låtarna på skivan framförda på svenska, vilket gör att skivan känns enormt nyskapande. Visst har det tidigare funnits countrymusik på svenska i form av Sigge Hill, Alf Robertson, Gunnar Wiklund och Cacka Israelsson. Men sällan har det funnits så mycket honky tonk som här. Skivans enda problem är att det är en ep. Jag vill ha en fullängdare!” – Daniel Gustavsson, Lira Musikmagasin

”…David och Krokodiltårarna ger oss 17 minuter ypperlig traditionell country på hemspråket – något vi inte sett sen…ja, någonsin.” – Marcus Thell, SCC-Nytt

Banjomusiken är alltså i detta fall bordlagd till förmån för mer renodlad country på modersmålet. Trots ett kraftigt stänk av 60-talets honkytonk-hjältar såsom George Jones och Ray Price är musiken i allra högsta grad nutida. Låtarna är i vanlig ordning skrivna av Ritschard själv, denna gång i samarbete med skivans medproducent Jonas Öhlund. En orgie i självömkan, jämmerdal och varmt rött vin, men också en strimma hopp utlovas. Naturligtvis inramat av gråtande fiol och pedal steel, samt mycket mer från sjumannaorkestern Krokodiltårarna.

Hissa brallorna och borsta tänderna när David Ritschard & Krokodiltårarna förvandlar Saloonen på Söderslätts Countryfestival till ett nutida, svenskt Grand Ole Opry!

Youtube

alla andra artister